קלינאות תקשורת

קלינאות תקשורת – Speech Therapy

הכשרתי כקלינאית תקשורת כללה בין השאר רכישת ידע רב על האנטומיה, הפיזיולוגיה והפתולוגיה של הקול, וכן דרכי אבחון וטיפול במקרים של הפרעות קול ודיבור: 
  • צרידות 
  • איבוד קול 
  • אנפוף 
  • בעיות בשטף הדיבור – גמגום, דיבור מהיר ובליעת מילים
  • קשיים ספציפיים בהגייה
  • קשיי דיבור עקב מחלות נוירולוגיות
  • חיפוש קול תואם בעקבות שינויי מגדר
מטופלים עם הפרעות קול מגיעים בד"כ עם הפנייה של רופא א.א.ג. כשאין להם הפנייה, אני בדרך כלל מבקשת בדיקת רופא כדי לקבל תמונה פיזיולוגית שלמה, על מנת לשלול מחלות קשות וסיבוכים באזור הגרון וכדי לתכנן את הטיפול. 

אני מוצאת שתרגילי שירה מאוד מסייעים לשיפור הדיבור. אורך הצלילים בשירה מפתח את מיומנויות הנשימה הנדרשות לדיבור לא מאומץ. בעת שירה של משפט מוזיקלי יש לצליל זמן לחלחל בחללי הגוף והפנים, ולגוף ולתודעה להפנים את המתרחש.  

הרבה מהפונים לטיפול הם אנשים שמקצועם מבוסס על דיבור. לעתים דיבור מול קהלים גדולים בחללים גדולים, בחוץ, בתנאים אקוסטיים לא מתאימים ובסביבה רועשת. מורים ומורות מוצאים עצמם לא אחת צועקים כדי להצליח להשמיע את עצמם בכתה "נלהבת ללמוד". 

לפיכך, אני רואה זאת כתפקידי לסייע להם להבין מה התנאים הנכונים עבורם, למצוא בתוכם את הכוחות להשמיע את קולם ולדרוש הקלות במערכות בהן הם עובדים. 

כשאני עובדת עם הפרעות קול כמו צרידות, אני משתמשת בטכניקות שבשימוש קלינאיות תקשורת כבסיס לטכניקות נוספות החיוניות לעשיית שינוי, ובמיוחד ליישומו. 

כמה מקום לתת להיבט הרגשי

צרידות יכולה להופיע במקרים רבים ללא ממצאים פתולוגיים שמסבירים את הפרעת הקול. מקרים אלו מכונים "הפרעות קול פונקציונליות". הם מלמדים באופן ברור על הצורך בהתייחסות להיבט הרגשי כשניגשים להפרעות קול. 

אך גם במקרים עם ממצאים פתולוגיים יש חשיבות רבה בעיני לעבודה טיפולית שמשלבת טכניקות ותרגול עם ניסיון להבין מהו הקושי שמשקפת בעיית הקול. האם החסימה בהפקת הקול היא בעצם ביטוי לחסימה רגשית? מהו הסיפור שמאחורי הצרידות? המטופל ואני בודקים כמה מקום לתת להיבט הרגשי בתוך העבודה המשותפת. אני מאמינה שיישום של שינוי כל כך מהותי כמו אופן הדיבור שלנו, דורש הסכמה עמוקה מהמטופל, ושתפקידי לעזור לו בתהליך הקבלה של הקול המשתנה. 

לכן כשפונים אלי כקלינאית תקשורת, אני מוצאת את עצמי פעמים רבות מרחיבה את הטיפול ומשתמשת במיומנויות שלי כמטפלת רגשית. 

אחד המקרים הזכורים לי במיוחד הוא של מטופלת שהגיעה אלי עם יבלות על מיתרי הקול, במטרה לשלב טיפול בדיבור עם טיפול רגשי שהייתה זקוקה לו באותו הזמן. היא הגיעה עם רצון מודע לראות בי גם קלינאית תקשורת וגם מטפלת רגשית בקול. כבר אחרי ארבעה מפגשים - שכללו הקניית טכניקה לדיבור לא מאומץ יחד עם תהליך טיפולי רגשי - נעלמו היבלות; טון הדיבור שלה הפך גבוה יותר, וגוון קולה נעשה צלול. 

היה ברור שהתרגילים לבד לא יכלו לגרום לשינוי כל כך מהיר. שהיא הייתה זקוקה למגע אחר עם קולה. מכאן המשכנו בתהליך טיפולי ארוך ומעמיק שבו התגלו עוד רבדים רבים בקולה ובהתפתחותה כאדם שיש לו קול ומותר לו להשמיע אותו. 


Share by: